Let’s live like Americans

Naš projekt Let’s live like Americans je bil sestavljen iz štirih dogodkov. Začelo se je 15. septembra, zadnji dogodek pa je bil 6.oktobra 2021.

Prvi dogodek: AMERIŠKI NOGOMET

V sredo, 15. septembra 2021, smo skupaj s ekipo ameriškega nogometa DOMŽALE TIGERS in njihovim predsednikom Matijo Klančarjem organizirali delavnico, s katero so našim dijakom predstavili ta šport. Gospod Klančar je spregovoril o pravilih, zgodovini, opremi in različnih drugih vidikih tega športa. Medtem ko je govoril, so igralci demonstrirali, kako se igra ta igra. Na koncu so naši dijaki poskusili izvesti nekaj osnovnih gibov in so bili zaradi tega zelo veseli.

Drugi dogodek: DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC IN POLITIČNE KOREKTNOSTI

G. N. Uzelac (stanujoči v Chicagu) je v sredo, 22. septembra, predstavil to velemesto in najpomembnejše vidike ameriškega načina življenja s poudarkom na človekovih pravicah in političnih korektnostih. Poslušalci so bili seznanjeni tudi z nekaterimi drugimi pomembnimi vidiki ameriškega načina življenja, kot so: individualizem, trdo delo in ameriške sanje, svoboda govora, enakost, integriteta, neformalnost ipd. Po končani predstavitvi so dijaki lahko postavljali vprašanja o vsem, kar se jim je zdelo zanimivo.

Tretji dogodek: DAN AMERIŠKE KNJIŽEVNOSTI

V sredo, 27. septembra, je bil organiziran niz dogodkov iz literature, kot so: branja knjig in poezije, esejistične delavnice ter predstavitve življenja in dela pisateljev in na koncu zaključna razstava. Vsi dijaki, ki jih je dogodek zanimal, so lahko pisali pesmi, eseje, razpravljali o svojih najljubših pisateljih in njihovem delu ter izdelali plakate, s katerimi so izrazili svoj odnos do književnosti.

Dnevi ameriške literature so na Srednji šoli v Izoli potekali med 27.9.2021, ko je bila odprta razstava o ameriški literaturi, ki je vsebovala:

  • kratek oris  ključnih obdobjih in podatke o pomembnih piscih ameriške književnosti
  • izbor lirike  iz teh ključnih obdobij
  • razstavo romanov in dram ameriških avtorjev.

V prvem tednu, ko smo na šoli obeležili Evropski dan jezikov, so si učenci v spremstvu učiteljic angleščine v okviru ur angleščine ogledovali razstavo, glasno brali pesmi in izbirali najljubše.

V drugem tednu so učenci med urami angleščine prebirali kratko zgodbo   “Thank you M’am” avtorja Langstona Hughesa, jo analizirali ter uro zaključili s kreativnim pisanjem. Predstavljati so si morali, da so glavni junak zgodbe, ki  dvajset let kasneje svojo izkušnjo deli z mladim sorodnikom, ki potrebuje usmeritev na pravo pot. Najboljše izdelke smo razstavili v avli, kjer jih lahko mimoidoči preberejo. Najboljši pisci so bili nagrajeni s pisali.

Zapisala: Tanja Šircelj, učiteljica angleščine, SŠ Izola

Četrti dogodek: BARN DANCE

je potekal 6. oktobra. Skupina Colorado Line Dance iz Kranja ga je organizirala in vodila skupaj z našimi učitelji. Dogodka se je udeležilo 30 študentov. Razdeljeni so bili v dve skupini, ki sta se izmenično udeležili 2 delavnic. Prva delavnica je bila o zgodovini linijskega plesa, tipični glasbi, oblačilih in obutvi, na drugi so se učili plesat. Na koncu sta se skupini dijakov zbrali in zaplesali korake, ki so se jih že naučili.

Skupaj je v projektu sodelovalo okoli 200 dijakov, ki so spoznali različne vidike življenja v ZDA. Izvedeli so nekaj novega o enem zelo priljubljenem ameriškem športu in ga imeli priložnost preizkusiti, slišali veliko zanimivih dejstev o vsakdanjem življenju v ZDA in njihovih temeljnih vrednot, imeli so priložnost izražati se v pisni obliki, brati in pogovarjati se o svojih najljubših avtorjih. Vzpostavili so se novi stiki med našo šolo, klubom ameriškega nogometa Domžale Tigers, Colorado Line Dance skupino, g. Uzelcom in vsemi ostalimi udeleženci.

Celoten projekt, predvsem dogodke, so spremljale različne  predstavitev, zlasti plakati. Ti opomniki na projekt bodo vidni na šolskih stenah skozi celo šolsko leto. Posnetki in fotografije bodo uporabljeni kot učni material in razstavljeni v šolskih predstavitvah, tako da si jih bodo učenci lahko ogledali vsak dan.

Lahko rečemo, da je bil ta projekt zelo uspešen. Najbolj ilustrativni primeri uspešnosti programa so vprašanja naših dijakov, ali bo v prihodnjem letu organizirano kaj podobnega temu projektu ter njihova želja in predanost, da se udeležijo prihodnjih dogodkov.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost