Delavnica za dijake Srednje šole Izola: » DO DOBRE ENERGIJE BREZ ENERGIJSKE PIJAČE«

V torek, 02.04.2024 in 09.04.2024, so dijakinje 4.aGTT razreda Žana Jenček, Katarina Orel, Pika Sedmak in Elizabeta Habe izvedle poučno delavnico o energijskih pijačah.

Namen delavnice je bil ozavestiti dijake o sestavinah v energijskih pijačah ter njihovih kratkotrajnih in dolgotrajnih škodljivih posledicah na zdravje. Sošolce so poučile o delovanju kofeina, ki je najpogosteje prisoten v prevelikih količinah v energijskih pijačah. Učinki, ki jih povzroča so, nemir, nervoza, nespečnost, povečano uriniranje, motnje srčnega ritma, mišični krči, nepovezane misli in govor. Seznanile so jih s podatki o vsebnosti aminokisline taurin, ki povzroča številne neželene učinke, kot so motnje srčnega ritma, tesnoba, nespečnost, povišan krvni pritisk in druge težave s srcem in ožiljem. Za uravnavanje kislosti ali kot antioksidant se v energijskih pijačah uporablja glukonolakton, ki povzroča prebavne težave. Umetni sladkorji, kot so aspartam, sukraloza, acesulfam K in drugi, se pogosto uporabljajo kot nadomestek sladkorja. Prekomerno uživanje sladkorjev ni priporočljivo, saj negativno vpliva na naše zdravje.

Drugi namen delavnice pa je bil predstaviti, kako se lahko doseže večjo telesno in umsko aktivnost na zdrav način. Dijaki, udeleženci delavnice, so na šolski ploščadi izvajali sproščujoče športne igre in se na koncu odžejali z naravnim pomarančnim sokom.  Seznanili so se s hranilno vrednostjo pomarančnega soka in s pozitivnimi učinki na naš organizem. Vitamin B9 ima pomembno vlogo pri sintezi DNK in pri tvorbi novih celic. Vitamin A je pomemben za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, za presnovo železa, za izgradnjo kože in sluznic. Vitamin C ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ima antioksidativno vlogo, prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in k zmanjšani utrujenosti in izčrpanosti. Naravni sladkorji so pomemben vir energije za naše telo, so hitro dostopno gorivo za možgane, kar je ključno za ohranjanje kognitivnih funkcij. Minerali imajo zaščitno in gradbeno nalogo. Naše telo jih potrebuje za gradnjo kosti in zob, delovanje živčnega sistema in prenašanje kisika v kri.

Delavnico smo zaključili z ugotovitvijo, da se pitje energijskih pijač mladim odsvetuje. Primerne so za občasno uživanje pri zdravih odraslih ljudeh, v zmernih količinah. Odsvetuje pa se tudi ljudem z visokim krvnim pritiskom, bolnikom z boleznimi srca in ožilja, nosečnicam in doječim materam.

V delavnico je bilo vključenih 163 dijakov naše šole. Sodelovali so dijaki iz 3.GH, 1.a GTT, 1.b GTT, 2.GTT, 4.a GTT, 1.KT, 1.a ZN ,4.a ZN in 4.b ZN oddelka.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost